ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНСПЕКЦИСКИ АКТИ КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
ДИЖС
Неделни извештаи за инспекциски надзори на ДИЖС
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и Активности
 
10.4.2023 | ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2023 За унапредување на 4 (четири) административни службеници во Државниот инспекторат за животна средина

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став (4) од Законот за административните службеници (,,Службен весник на Република Македонија” бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и ...

 
 
29.12.2022 | ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 03/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 од Законот за административните службеници (,,Службен весник на Република Македонија” бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и ,,Службен весник на Републик ...

 
 
21.12.2022 | ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 673/2022

 
 
15.12.2022 | ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 2/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 од Законот за административните службеници (,,Службен весник на Република Македонија” бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и , ...

 
 
05.12.2022 | ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2022 За унапредување на 4 (четири) административни службеници-инспектори

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 од Законот за административните службеници (,,Службен весник на Република Македонија” бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и , ...

 
 
26.11.2022 | ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 581/2022 за вработување на 1 државен службеник од група I, подгрупа I во Државен инспекторат за животна средина

 
 
26.11.2022 | ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 582/2022 за вработување на 4 државни службеници од група I, подгрупа I во Државен инспекторат за животна средина.

📍ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 582/2022

за вработување на 4 државни службеници од група I, подгрупа I во Државен и ...

 
 
17.2.2022 | (ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности

(ВИДЕО)

На 14 и 15.02.2022 полициски службеници од Бирото за јав ...

 
 
03.4.2021 | Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
✅ вградени се филтри во асфалтната база Кооп инжинеринг
✅ изведени се докази за концесијата во Средно Коњаре


1. Вградени филтри ...

 
 
01.4.2021 | Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на општината Петровец, која нема овластен инспектор за животна средина, во неколку наврати во текот на месец март изврши надзор во бетонската база АРАДИКО К ...

 
 
23.3.2021 | Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше доставена информација од страна на полицијата за излевање на темна супстанца во Дебарско Езеро, која што предизвика угинување на жив свет во езерото.

...
 
 
16.3.2021 | Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база Кооп инженеринг ДОО во Куманово. Граѓаните од населбите Железничка станица, Бедиње и Черкези доставија видео запис на кој можеше да се види емисија на ...

 
 
13.3.2021 | Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работи, на 5-ти март направи контрола на запалена трска на струшкото крајбрежје на потегот кон с. Калишта. Оваа нелегална активност на палење трски, со цел ...

 
 
11.3.2021 | Спроведени геодетски мерења на концесијата во Средно Коњари

 
 
05.3.2021 | Државниот инспекторат за животна средина во акција во Националниот парк Маврово

 
 
25.2.2021 | Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојбите во однос на заштитата на животната средина во термоцентралата РЕК Битола. Овој комбинат се’уште нема добиено дозвола за усогласување со опер ...

 
 
25.2.2021 | Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојбите во однос на заштитата на животната средина во термоцентралата РЕК Битола. Овој комбинат се’уште нема добиено дозвола за усогласување со опер ...

 
 
22.2.2021 | Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надзорите да бидат потемелни, поадекватни и поефективни. Колегиумот се одржа на 19-ти и 20-ти февруари во Демир Капија, а учество зедоа и претставници од ...

 
 
19.2.2021 | Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на Полошкиот плански регион, општината и Јавното комунално претпријатие во Гостивар, како и Регионалното претпријатие за управување со отпад формирано од ...

 
 
19.2.2021 | Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на Полошкиот плански регион, општината и Јавното комунално претпријатие во Гостивар, како и Регионалното претпријатие за управување со отпад формирано од ...

 
 
10.2.2021 | Заштитата на животната средина во гигантот РЕК Осломеј на самите маргини

На 9-ти февруари, Државниот инспекторат за животна средина изврши редовен надзор во термоцентралата РЕК Осломеј. Инсталацијата има доставено Барање за добивање А интегрирана еколошка дозвола во 2007 година, но истата се уште не е издадена. Затоа н ...

 
 
08.2.2021 | Инспекциски надзор во ЕУРО ПРОГРЕС ДООЕЛ

 
 
04.2.2021 | Надзор по претставки во Институтот за физикална терапија и рехабилитација во Скопје

Во текот на изминатите денови, Државниот инспекторат за животна средина доби бројни претставки за емисии во воздухот од Институтот за физикална терапија и рехабилитација во Капиштец преку новата алатка за пријавување загадување. Затоа на 3-ти февр ...

 
 
29.1.2021 | Контрола на Државниот инспекторат за животна средина во Дојран стил

На 28-ми јануари 2021 година инспектори од Државниот инспекторат за животна средина, во присуство на директорката Ана Петровска, извршија инспекција во Дојран Стил. Инсталацијата за челични производи поседува сертификати за стандардите за управува ...

 
 
27.1.2021 | Контролана емисиите во дрвниот комбинат Фагус во Пехчево

На ден 26-ти јануари 2021 година, инсталацијата Фагус беше предмет на надзор по претставка на граѓани. Утврдено беше дека двете котлари што согоруваат отпаден дрвен материјал од технолошкиот процес потенцијално емитираат прашина и штетни гасови и ...

 
 
16.1.2021 | Методите на една од двете лаборатории што мереа во Пејпар Мил не се прифатливи

Државниот инспекторат за животна средина ја информира јавноста дека наредбата за забрана на користење на котелот на пелетиво Пејпар Мил произлегува од надминувањето на граничните вредности на емисии утврдени сомерења на акредитирани лаборатории од ...

 
 
06.1.2021 | Државниот инспекторат за животна средина нареди Пејпар Мил да работи на плин

По мерењата на емисиите од 30-ти декември 2020 година, повторно се утврди надминување на граничните вредности.

На 5-ти јануари Пејпар Мил доби наредба да престане да го користи котелот на пелети и да премине на плин. Инсталацијата ќ ...

 
 
31.12.2020 | Акција на ДИЖС на опожарени стрништа во Кочанско

Во акција на ден 30.12.2020 година, државен инспектор за животна средина и инспектор за земјоделство ги лоцираа парцелите на кои гореа стрништа во Кочанско. На сопствениците ќе им биде изречена соодветна санкција. 

 

...

 
 
31.12.2020 | Две лаборатории мереа загадување на оџакот во Пејпер Мил во присуство на инспектор

Инспектори на Државниот инспекторат за животна средина, на ден 30.12.2020 година, извршија надзор во кочански Пејпер Мил и при мерењето на емисии од оџакот, како што се очекуваше, чадот што се испушташе беше прозирен и со помал интензитет. Тоа се ...

 
 
28.12.2020 | Државниот инспекторат за животна средина нема да дозволи Пејпер Мил да загадува

 
 
24.12.2020 | Вонреден инспекциски надзор на депонијата во Визбегово по претставки од граѓани

По претставки од граѓани, Државниот инспекторат за животна средина, на 23-ти декември, изврши вонреден инспекциски надзор на „дивата” депонија во Визбегово. Депонијата нелегално се полни со смет и постојано гори, ослободувајќи гасови к ...

 
 
19.12.2020 | Предлог за одземање на Б интегрирана дозвола на погон за горење гуми и пластика во ШТИП

Државниот инспекторат за животна средина изврши вонреден надзор врз „САНС-АГ“ увоз-извоз ДООЕЛ ШТИП на 17.12.2020г., по преставка на Министерството за одбрана поднесена на 11.12.2020г., за да се утврди влијанието врз лицата што престој ...

 
 
17.12.2020 | Акција на Државниот инспекторат за животна средина во кругот на Стакларница

 
 
16.12.2020 | [Тетово] Казни за горење отпадно масло кое емитува канцерогени материи

На 15-ти декември тим на државни и овластени општински инспектори за животна средина од Скопје и Тетово извршија вонреден надзор во 5 автомеханичарски сервиси во Тетово и Теарце. 

Целта на овие надзори беше да се утврди начинот на п ...

 
 
11.12.2020 | Вонреден инспекциски надзор во кругот на Железара откри дека таму работат фирми без елаборати за заштита на животната средина

Вонреден инспекциски надзор во кругот на Железара откри дека таму работат фирми без елаборати за заштита на животната средина

 

На барање на граѓаните од Гази Баба, Државниот инспекторат за животна средина ...

 
 
10.12.2020 | Итно преиспитување на елаборат за третман на медицински отпад

Итно преиспитување на елаборат за третман на медицински отпад

До Државниот инспекторат за животна средина беше доставено Барање за преиспитување н ...

 
 
18.11.2020 | Известување за кафеавата мечка од ЗОО паркот Бриони - Штип

Дата: 17.11.2020 година

Известување за кафеавата мечка од ЗОО паркот Бриони - Штип

 

Прочитај повеќе

 
 
08.11.2020 | 07.11 ВОНРЕДЕН ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР ВО ПРАВЕН СУБЈЕКТ "ПЕЈПЕР МИЛ", КОЧАНИ

По добиена претставка во законски предвидeниот рок, надлежен Државен Инспектор за животна средина изврши ...

 
 
08.10.2020 | 8.10...Винил Хлорид Мономерот безбедно пристигна во Германија

8.10...Винил Хлорид Мономерот безбедно пристигна во Германија


Министерството за жив отна с ...

 
 
26.9.2020 | Информација за Рудник САСА

Архивски бр 02-сл.

Дата 25.09.2020 

 

ИНФОРМАЦИЈА ЗА РУДНИК САСА, СПОГОДБА

 

Прочитај повеќе

 
 
17.9.2020 | Informatë për gjendjen momentale të punës se Inspektoratit Shtetëror të Mjedisit Jetësor

Архивски бр  02-сл.

Дата 15.09.2020

 

 

Прочитај повеќе

 
 
16.9.2020 | ИНФОРМАЦИЈА ЗА МОМЕНТНАТА СОСТОЈБА СО РАБОТЕЊЕТО НА ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Архивски бр  02-сл.

Дата 15.09.2020

 

ИНФОРМАЦИЈА ...

 
 
16.9.2020 | Соопштение за јавноста во врска со истекување на јаловишен материјал од Рудник Саса во Каменичка река, Македонска Каменица

Архивски бр.02-сл.

Дата: 15.09.2020г.

 

& ...

 
 
14.9.2020 | Информација за Охис

Архивски бр.02-сл.

Дата: 14.09.2020г.

 

Соопштение за јавноста во ...

 
 
09.9.2020 | Сопштение за јавноста

Државниот Инспекторат за Животна Средина ја известува јавноста дека, на 09.09.2020 год. во просториите кои ги користи ДИЖС  изутрина во 06 : 50  настанато е опожарување на истите. По брзата интервенција на пожарникарите од Скопје ...

 
 
09.9.2020 | Informate per opinionin

Inspektorati Shteterore i Mjedisit Jetesor njofton opinionin se ne oret e mengjesit se dites se Merkure 09.09.2020  , ne hapsirat qe i shfrytezon Inspektorati eshte shkaktuar zjarr i cili ka djegur hapsirat e Inspektoratit. Per shkak ...

 
 
29.7.2020 | Информација за инспекциски надзори во Охис

ПРЕДМЕТ:

Прочитај повеќе

 
 
12.3.2020 | ДИЖС презема превентивни мерки за заштита од Корона вирусот

Државниот Инспекторат за животна средина, согласно новонастаната ситуација со корона вирусот во нашата земја, спроведува превентивна мер ...

 
 
30.1.2020 | Засилени проверки и контрола на отпадот што влегува во државата

Со цел поголема безбедност и заштита на здравјето на граѓаните, а во контекст на актуелизирањето на увозот на отпад во Северна Македонија, дополнително е подигнат степенот на проверка и контрола на секаков вид отпад и ...

 
 
29.1.2020 | Вонреден инспекциски надзор во ОХИС

Вонреден инспекциски надзор во ОХИС

 

На ден 25.01.2020 сабота ДИЖС направи вонреден инспекциски надзор во кругот на ОХИС, од страна на фирмата Екоце ...

 
 
16.12.2019 | АД "ОХИС" збирна информација

ИЗВЕСТУВАЊЕ

 

Информација за настаната ситуација во правен субјект ОХИС-Органско хемиска Индустрија Скопје на ден 08. ...

 
 
03.12.2019 | Соопштени до медиумите - Демант

Информација за медиуми

 

Иинформација за наводните истекувања на солна киселина во кругот на МЗТ Скопје

Прочитај повеќе

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2023 За унапредување на 4 (четири) административни службеници во Државниот инспекторат за животна средина
10.4.2023

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став ( ...

ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 03/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник
29.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 од Законот за администрати ...

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 673/2022
21.12.2022
ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 2/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник
15.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 ...

ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2022 За унапредување на 4 (четири) административни службеници-инспектори
05.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 ...

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 581/2022 за вработување на 1 државен службеник од група I, подгрупа I во Државен инспекторат за животна средина
26.11.2022