ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
28.4.2015 | KICK-OFF настан за презентација на твининг проектот

KICK-OFF НАСТАН ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТВИНИНГ ПРОЕКТОТ ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИОТ КАПАЦИТЕТ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНОДАВСТВОТО ЗА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА НА ЦЕНТРАЛНО И ЛОКАЛНО НИВО

На ден 28 април во просториите на Државниот Инспекторат за животна средина во објектот на Стара Комерцијална Банка-Конференциска Сала, се одржа настан за презентација на двата проекта кои започнаа во јануари 2015 година за имплементирање на законодавството за животната средина на локално ниво-Техничка помош и Твининг Проектот за зајакнување на административниот капацитет за спроведување на законодавството од животната средина на централно и локално ниво.

На свеченоста присуствуваа околу 120 гости, а поздравни обраќања имаа Шефот на Делегацијата нa ЕУ во Република Македонија Н.Е Аиво Орав, Шпанскиот Амбасадор во РМ Н.Е Рамон Каранза, Заменикот Шеф на Мисијата на Амбасадата на Холандија во Република Македонија Н.Е Петер Ферхеинен, Министерот за животна средина и просторно планирање Г-динот Нурхан Изаири и Директорот на Државниот Инспекторат за животна ссредина Г-динот Фирус Мемед.

За време на настанот беа презентирани активностите на двата проекта од страна на Проектните Координатори, а исто така беше презентирана и донацијата од страна на ЕУ на 12 возила, опрема за индикативни мерења на воздух, бучава и вода, ИТ опрема за Инспекторатот, Министерството и Општините, а покрај претставниците на двата Проекта од земјите челнки на ЕУ кои го спроведуваат Проектот-Координаторите и експерти од Шпанија, Холандија и Министерството за животна средина и просторно планирање, беа присутни и претставници на Делегацијата на ЕУ во Република Македонија, Министерството за Финансии-ЦФЦД Одделението, локалната самоуправа, ЗЕЛС, индустријата, невладин сектор, медиуми, пензионирани работници на Инспекторатот, експерти во областа на животната средина и останати гости на двата проекта, а на крајот на свеченоста свој настап имаше Женскиот Хор Рустико од Скопје.

ДОКУМЕНТИ:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...