ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
11.3.2016 | 1.3.4: Обука за индустриски процеси за регионите Полог и Скопје и Североисточен и Источен регион

Во периодот помеѓу 7ми и 11ти март, 2016 година, грчкиот експерт г-дин Dimitris Tsotsos и италијанскиот експерт, г-дин Romano Ruggeri, во рамките на мисијата 1.3.4, одржаа две обуки во траење од 2 дена секој, и тоа:

  • 8ми - 9ти март: обука која се одржа во Велес за инспекторите и пишувачи на дозволи од Североисточниот и Источниот регион за секторите каменоломи/рудници и свињарски/живинарски фарми.
  • 10ти - 11ти март: обука која се одржа во Тетово за инспекторите и пишувачите на дозволи од Полошкиот и Скопскиот регион за секторите депонии и електролачни печки за железо и челик (ЕЛП).

Операторите од инсталациите кои припаѓаат на овие сектори исто така земаа учество споделувајќи го своето искуство и активност во дискусиите. Групите беа составеи од инспектори за животна средина на централно и локално ниво, како и пишувачи на дозволи на локално ниво.

За секој од споменатите сектори беа презентирани податоци за вообичаените процеси на производство, влијанието врза животната средина, релеванната легислатива на ЕУ, најдобрите достапни техники (НДТ) за спречување на загадувањето, достапни референтни документи листи на податоци и листи на проверка изработени во рамките на овој Проект, БРЕФ документи) и барањата кои се однесуваат на само-мониторирање.

На 7ми март, се одвиваа последните подготовки за двете обуки.

Документи:

Информации за БРЕФ-овите и за НДТ:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...

Спроведени геодетски мерења на концесијата во Средно Коњари
11.3.2021