ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
30.10.2015 | Мисија 1.3.3: Подготовка на материјали поврзани со обуките

Во периодот помеѓу 26ти и 29ти октомври, 2015 година, италијанскиот експерт г-дин Romano Ruggeri и холандските експерт, г-дин Bram Segijn и г-ѓа Alena Groenen завршија со изработка на нацрт материјалите за поддршка на мисиите поврзани со обуките како што беше дефинирано во мисијата 1.3.2, вклучувајќи ги повратните информации добиени од страна на Постојаниот твининг советник и Постојаниот твининг советник од македонска страна. Материјалите опфаќаат формулари за презентации, прашалници за евалуација, сертификати за учество на обуките, инструкции и упатства за обучувачите. Експертите ја прегледаа постоечката релевантна документација вклучувајќи ги резултатите (упатствата, листите со податоци и листите за проверка) кои беа изработени во рамките на мисиите 1.2.3, 1.2.5, 1.2.7, 1.2.9 и 1.3.2 со цел да се добие повратна информација за можните подобрувања.

Со цел да се добијат повеќе информации за подготовка на двете закажани мисии за обуки посветени на градење на тимови и вмрежување (мисиите 1.3.7 и 1.3.8) исто така се реализирани интервјуа со некои вработени во ДИЖС.

Покрај тоа, во детали беа дефинирани агендите за неколку мисии поврзани со обуките, вклучително и за мисиите 1.3.4 - 1.3.5 (обука за индустриски процеси во повеќе сектори), 1.3.6-2.2.6-2.2.7-2.2.8 (обука за интегрирана инспекција во животната средина) и 1.3.9 (завршни работилници).

Беа организирани два состаноци на скајп со клучниот експерт за обуки од проектот за техничка помош „Зајакнување на капацитетите за спроведување на законодавството за животна средина на локално ниво“ со цел да се дискутира за потенцијалните точки на координација помеѓу програмите за обука во рамките на двата проекти.

 Исто така беше дадена поддршка на Постојаниот твининг советник за финално ажурирање на алатката на IMPEL -Waste Watch за инспекција на транспорт на отпадот.

Документи:

1 3 3_Agenda.doc

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...

Спроведени геодетски мерења на концесијата во Средно Коњари
11.3.2021